Sürdürülebilir Ormancılık Hedeflerine Yenilikçi ve Modern Yaklaşımlar
"Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri (ORİTEK) Platformu", Orman Mühendisliği Bölümü altında görev yapan, eğitim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini genel olarak "orman ürünlerinin üretimi ve transportu, ormancılık iş bilgisi, ormancılıkta mekanizasyon, orman yolları, sel ve çığ kontrolu, sanat yapıları ve biyoteknik yapılar, ormancılıkta bilişim teknolojileri" gibi ana çalışma konularında gerçekleştiren bilim insanları ve araştırmacılar arasında profesyonel kapsamda işbirliğini güçlendirmek ve sosyal iletişimi geliştirmek amacı ile kurulmuştur.
Platform, orman kaynaklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda planlanması ve uygun üretim ve faydalanma yöntemleri dikkate alınarak çok amaçlı işletilmesi için; teknik ormancılık yöntemlerini, bilişim teknolojilerini ve bilimsel karar destek sistemlerini kullanarak, ormancılık ve çevre sorunlarına bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte çözümler geliştirmeyi ve bunları ilgili kurum, kuruluş ve sektör elemanları ile paylaşarak uygulamaya geçirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla her yıl farklı bir kurumun ev sahipliğinde çalıştaylar düzenlenmektedir.
Platformda çalışmalar yukarıda listelenen ana çalışma konuları dikkate alınarak, aşağıdaki Çalışma Grupları altında sürdürülmektedir:
Platform yılda iki sayı olarak elektronik ortamda basılan, açık erişimli hakemli bir dergi “European Journal of Forest Engineering (EJFE)” yayınlamaktadır. Uluslararası olan EJFE, orman inşaatı-transportu ve teknolojileri alanında teknik ve uygulamaya dönük araştırmaları yayınlamayı amaçlamaktadır. EJFE uluslararası camiaya, orman inşaatı-transportu ve teknolojilerine yönelik araştırma konularının teknik, ekonomik ve sosyal yönleri ile ilgili yüksek kalitede ampirik ve teorik çalışmalar içeren makaleler sunmayı hedeflemektedir.
Platformda ana çalışma konularında tamamlanan veya halen yürütülmekte olan araştırma projeleri, bilimsel yayınlar ve lisansüstü tezler paylaşılarak, platform üyeleri arasında bilgi alış-verişinin geliştirilmesine ve yeni ortak projelerin üretilmesine ivme kazandırılacaktır.
ULUSAL ETKİNLİKLER
ORİTEK SEMPOZYUMLARI
ÜRETİM İŞLERİNDE HASSAS ORMANCILIK SEMPOZYUMU, 04-06 Haziran 2015 tarihlerinde, Kastamonu Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümleri tarafından Ilgaz’da düzenlenmiştir.
ORİTEK ÇALIŞTAY SERİLERİ
XIII. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 1-2 Kasım 2024 tarihinde, Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı tarafından Artvin'de düzenlenmiştir.
XII. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 25 Aralık 2023 tarihinde, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı tarafından Kahramanmaraş'ta düzenlenmiştir.
XI. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 5 Ekim 2022 tarihinde, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü tarafından İstanbul'da düzenlenmiştir.
X. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 16 Kasım 2021 tarihinde, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı tarafından İzmir'de düzenlenmiştir.
IX. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 29 Aralık 2020 tarihinde, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı tarafından Isparta'da düzenlenmiştir.
VIII. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 16 Kasım 2019 tarihinde, Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı ile Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı tarafından Bartın'da düzenlenmiştir.
VII. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 21 Aralık 2018 tarihinde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı ile Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı tarafından İstanbul'da düzenlenmiştir.
Orman Yolu Standartları” konulu çalıştay 8 Aralık 2017 tarihinde Bursa Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü tarafından Bursa’da düzenlenmiştir.
VI. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 12-13 Mayıs 2017 tarihlerinde, Düzce Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı tarafından Düzce’de düzenlenmiştir.
V. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 03 Haziran 2016 tarihlerinde, Bursa Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü tarafından Bursa’da düzenlenmiştir.
IV. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 04 Haziran 2015 tarihlerinde, Kastamonu Üniversitesi ve Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalları tarafından Ilgaz’da düzenlenmiştir.
III. Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 30-31 Mayıs 2014 tarihlerinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı tarafından Trabzon’da düzenlenmiştir.
II. Orman Transportu ve Teknolojileri Çalıştayı, 17-18 Mayıs 2013 tarihlerinde, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı, Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı tarafından Kahramanmaraş’ta düzenlenmiştir.
I. Orman Transportu Çalıştayı, 20-21 Nisan 2012 tarihlerinde, İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü, Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı tarafından İstanbul’da düzenlenmiştir.
EĞİTİM FAALİYETLERİ
CGS PLATEIA ile Orman Yolu Projelendirmesi Eğitimi, 31 Ocak-1 Şubat 2014 tarihlerinde Kastamonu Üniversitesi, Orman Fakültesi CBS Laboratuarında gerçekleştirilmiştir.
AutoCAD Civil 3D ile Orman Yolu Projelendirmesi Eğitimi, 20-22 Ocak 2012 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Eğitim Laboratuarında gerçekleştirilmiştir.
FETEC SEMPOZYUM/KONFERANS SERİLERİ
FETEC 2024: “International Conference of FETEC 2024"
"Forest Operation Technologies and Systems for Small-Scale Forestry Applications" Konferansı 16-18 Eylül 2024 tarihlerinde University of Ljubljana, FETEC (Forest Engineering and Technologies) ve IUFRO Division 3.01 ortaklığı ile Ljubljana, Slovenia'da düzenlenmiştir.
COFE-FETEC 2023: “International Conference of COFE-FETEC 2023"
"Forest Operations: A Tool for Forest Management" Konferansı 23-25 Mayıs 2023 tarihlerinde Northern Arizona University, USDA Forest Service, FETEC (Forest Engineering and Technologies) ve IUFRO Division 3.01 ortaklığı ile Flagstaff, Arizona, ABD'de düzenlenmiştir.
FETEC 2022: 3RD INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF FOREST ENGINEERING AND TECHNOLOGIES
"Forest Transportation Solutions and IT Applications for Natural Disaster Management” Sempozyumu, 28-29 Kasım 2022 tarihlerinde Space Agency of the Republic of Azerbaijan (Azercosmos), OGM, ORİTEK (Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Platformu) ve IUFRO Division 3.01 ortaklığı ile Bakü'de hibrit olarak düzenlenmiştir.
FETEC 2019: “2ND INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF FOREST ENGINEERING AND TECHNOLOGIES
"Human and Nature Oriented Forest Engineering” Sempozyumu, 04-06 Eylül 2019 tarihlerinde Agricultural University of Tirana (UBT) tarafından, ORİTEK (Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Platformu) ve IUFRO Division 3.01 ortaklığı ile Tiran'da düzenlenmiştir.
FETEC 2016: “1ST INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF FOREST ENGINEERING AND TECHNOLOGIES
"Forest Harvesting and Roading in Environmentally Sensitive Areas” Sempozyumu, 02-04 Haziran 2016 tarihlerinde Bursa Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü tarafından, ORİTEK (Orman İnşaatı-Transportu ve Teknolojileri Platformu) ve IUFRO Division 3.01 ortaklığı ile Bursa’da düzenlenmiştir.
European Journal of Forest Engineering
ORİTEK Platformu tarafından online olarak basılan “European Journal of Forest Engineering (EJFE)”, açık erişim formatında yayınlanan uluslararası bilimsel bir dergidir. EJFE, orman inşaatı-transportu ve teknolojileri alanında teorik ve uygulamalı araştırmaları yayınlamayı amaçlamaktadır. Kabul edilen makaleler herhangi bir ücret talep edilmeden EJFE'de online olarak yayınlanmaktadır.
EJFE 2017 yılı itibarıyla TR Dizin ve 2018 yılı itibarıyla da Scopus indekslerinde taranmaktadır.
EJFE’de, aşağıdaki ana konuları ele alan orijinal araştırma makaleleri ve derleme makaleler basılmaktadır;
Orman ürünlerinin üretimi ve nakliyatı
Orman yollarının planlaması ve inşaatı
Sanat Yapıları ve Biyoteknik Yapılar
Küçük ölçekli ormancılık operasyonları
Ormancılık faaliyetlerinde maliyet hesaplamaları, verimlilik analizi
Ergonomi, eğitim, İSG
Doğal afetlere yönelik mühendislik çözümleri
Ormancılık faaliyetlerinde hassas ormancılık
Ormancılıkta Bilgi Teknolojileri uygulamaları (CBS, UA, CIT, IoT vb.)
ÇALIŞMA GRUPLARI
Gruplar |
Koordinatör |
Ormancılıkta iş bilgisi ve ergonomi |
Prof. Dr. H. Hulusi ACAR |
Orman yolları ve uzak nakliyat |
Prof. Dr. Abdullah E. AKAY |
Odun hammaddesi üretimi ve primer transport |
Prof. Dr. Selçuk GÜMÜŞ |
Biyokütle tedarik zinciri ve optimizasyon |
Prof. Dr. Mehmet EKER |
Sel ve çığ kontrolü |
Prof. Dr. Abdurrahim AYDIN |
Ormancılıkta mekanizasyon |
Prof. Dr. Burak ARICAK |
Hassas ormancılık |
Doç. Dr. Mustafa AKGÜL |
Ormancılıkta akıllı sistemler ve robotik |
Doç. Dr. Sercan GÜLCİ |
Ormancılıkta CBS ve uzaktan algılama teknolojileri |
Doç. Dr. Hüseyin YURTSEVEN |
Ormancılıkta karar destek sistemleri ve modelleme |
Doç. Dr. Ender BUĞDAY |
Ekosistem tabanlı ormancılık operasyonları |
Doç. Dr. Saliha ÜNVER |
Ormancılıkta bilgi teknolojileri |
Dr. Öğr. Üyesi Zennure UÇAR |
Sanat yapıları ve biyoteknik yapılar |
Dr. Öğr. Üyesi Remzi EKER |
PLATFORM ÜYELERİ TARAFINDAN YÖNETİLEN LİSANSÜSTÜ TEZLER
Çankırı Karatekin Üniversitesi
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Meslek Yüksekokulları
Giresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Almus Meslek Yüksekokulu
PLATFORM ÜYELERİNİN GÖREV ALDIĞI ARAŞTIRMA PROJELERİ
Çankırı Karatekin Üniversitesi
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Meslek Yüksekokulları
Giresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Almus Meslek Yüksekokulu
PLATFORM KAPSAMINDAKİ ANABİLİMDALLARINDA VERİLEN LİSANS/LİSANSÜSTÜ DERSLER
Çankırı Karatekin Üniversitesi
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Meslek Yüksekokulları
Giresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Almus Meslek Yüksekokulu
PLATFORM YÖNETİM KURULU ÜYELERİ (2022-2024)
Prof. Dr. H. Hulusi ACAR (Başkan)
Prof. Dr. Abdullah E. AKAY Prof. Dr. Murat DEMİR Prof. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Prof. Dr. Mehmet EKER
Prof. Dr. Ayhan KOÇ Prof. Dr. H. Oğuz ÇOBAN Prof. Dr. Burak ARICAK
PLATFORM ÜYELERİNİN AKADEMİK BİLGİLERİ
Çankırı Karatekin Üniversitesi
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Meslek Yüksekokulları
Giresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksekokulu
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Almus Meslek Yüksekokulu
DUYURULAR